HR | EN | SI 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_lips-v.jpgUsne i strukture oko njih igraju važnu ulogu u izražavanju lica. Neizražajnost usana ili bore oko njih, mogu dovesti do neatraktivna izgleda lica. Načelno, aktualno je nekoliko mogućnosti: dermoabrazija, kemijski piling, metoda kirurške korekcije, popunjavanje usnice masnim tkivom i injekcijska terapija. Popunjavanje usnica injekcijama ili vlastitim masnim tkivom sve više se primjenjuju u estetskom oblikovanju usana.


Proces starenja može dovesti do manjeg ili većeg boranja kože i smanjivanja usnice, a povrede ili kirurški zahvati do grubih ožiljaka ili neravnina oko usana. Tanke i bezizražajne usne također su indikacije za njihovo estetsko oblikovanje. Ni predebele usne (osobito u muškaraca) ne isključuju potrebu za estetskim korigiranjem. Nerazmjeran odnos između donjih i gornjih usana nakon ozljeda ili bolesti s oštećenjem potkožnih struktura posebna su grupa indikacija za plastično-rekonstrukcijski zahvat. Ispucane usne s izgubljenim svjetlo-crvenkastim koloritom i pjegama, zahtijevaju također odgovarajući tretman. Postoje dvije mogućnosti oblikovanja usana - estetski kirurški postupci i injekcijsko povećanje usnica.


Aktualno je nekoliko mogućnosti: abrazija, Chemical Peel i kirurške korekcije.

Abrazija je zapravo mehaničko brušenje kože, bora i ožiljaka oko usana i na bradi. Preporučljiva je i nakon face liftinga, jer se takvom operacijom ne odstranjuju bore oko usana i na bradi. Na točno označenim mjestima dijamantskom brusilicom skida se gornji sloj kože ili samo pojedine bore, odnosno ožiljci. Poslije takvog tretmana preporučljiva je hospitalizacija u trajanju od 24 do 48 sati. Epitelizacija (stvaranje nove kože) nastaje unutar 5-7 dana, kada se može nanositi šminka. U tom razdoblju vrši se prevencija upale, analgetici se daju po potrebi, a lokalno se nanose antiinflamatorne supstance (kreme) ili oblozi. Sljedećih 6-8 tjedana preporuča se stavljanje kreme za zaštitu od djelovanja sunčanih i UV-zraka.

Chemical Peel ili kemoabrazija je nanošenje kemijske supstance koja izaziva nekrozu i ljuštenje površinskog sloja kože. Primjenjujemo je kod stanja nakon akni, kada postoje udubljenja u samoj koži. Ona daje dobre rezultate, ako je indikacija prava i ako je postupak ispravan. Na usnama i oko njih primjena je ograničena zbog mogućih komplikacija. Postoperativni postupak identičan je kao kod mehaničke dermoabrazije.

Estetsko-kirurška korekcija usana omogućuje korekciju nasljednih i stečenih malformacija te njihovo estetsko oblikovanje. Kao estetski postupak najčešće se primjenjuje metoda poznata pod nazivom Cupids bow operation. Prije operacije na usnicama točno se označavaju linije rezova koje određuju buduću visinu i debljinu usana. Nakon toga se pažljivom kirurškom tehnikom odstrani zacrtani dio kože. Slijedi podizanje kože na usnicama za 2-3 mm i šivanje kože. Kirurški postupak završava postavljanjem posebnih flastera (steril-strip trakice) radi zadržavanja novoformiranog položaja usana. Estetski zahvat korekcije usnica izvodi se pod lokalno-potenciranom anestezijom.


Prvih 24 – 48 sati stavljaju se oblozi leda, a sredstva protiv bolova daju se po potrebi. Sljedećih 4 – 5 dana daju se samo kreme i oblozi za smanjivanje otoka. Flasteri se skidaju trećeg dana, a šavovi nakon sedam dana.


Vrlo rijetko može nastati podljev ili infekcija. Adekvatnom antibiotskom terapijom infekcija se brzo sanira, a podljev se resorbira spontano ili se u rijetkim slučajevima odstranjuje kirurški.


Vidljiv je odmah nakon operacije, a zadovoljstvo pacijenta je očito. Sedmog dana nakon operacije može se staviti šminka i vratiti se u svakodnevni život. Trajno novi izgled nastaje za tri tjedna, kada se ne primjećuju nikakvi znakovi operacije.


Na tržištu postoje brojni preparati za injekcijsko povećanje usnica. Njihova primjena je vrlo jednostavna i svakodnevnim obavezama klijenti se mogu vratiti odmah nakon tretmana. Prije primjene takvog preparata, pacijent ga dobije na uvid. Komplikacije mogu nastati ako se javi alergijska reakcija na takav preparat.

 

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.